2018-04-23 08:32:20
DZIEŃ SENIORA W OLSZANICY
Więcej - reszta treści dotyczących aktualności
2018-04-19 08:32:02
Zaproszenie na spotkanie szkoleniowo-aktywizacyjne
Lokalna Grupa Działania „Zielone Bieszczady” serdecznie zaprasza potencjalnych beneficjentów (przedsiębiorców) z terenu gmin: Czarna, Lutowiska, Olszanica, Solina, Sanok, Tyrawa Wołoska i Ustrzyki Dolne zainteresowanych pozyskaniem dofinansowania w ramach działania: tworzenie inkubatorów przetwórstwa lokalnego
do udziału w szkoleniu dotyczącym zasad przyznawania wsparcia oraz dokumentacji konkursowej.
Przez inkubator przetwórstwa lokalnego rozumie się przedsiębiorstwo spożywcze w rozumieniu art. 3 pkt 2 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 31 z 01.02.2002, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 6, str. 463, z późn. zm.), w których jest wykonywana działalność w zakresie produkcji, przetwarzania lub dystrybucji żywności pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego lub wprowadzania tej żywności na rynek, przy czym podstawą działalności tego inkubatora jest przetwarzanie. Warto zaznaczyć, że podstawową cechą funkcjonowania inkubatora przetwórstwa lokalnego jest założenie, iż z jego infrastruktury korzystają podmioty odrębne (właściciel inkubatora musi tak dostosować zakład by mógł być w sposób legalny udostępniany lokalnym producentom chcącym przetwarzać posiadane produkty rolne).
 
Termin: 27.04.2018 r.,
Miejsce: ul. Rynek 27/28, Ustrzyki Dolne (budynek siedziby LGD)

Program spotkania:
8.45 – Rejestracja uczestników
9.00 – Przedstawienie informacji na temat stanu wdrażania LSR oraz prezentacja aktualnego harmonogramu planowanych naborów wniosków w ramach wdrażania LSR. Inkubator przetwórstwa lokalnego - omówienie ogólnych zasad przyznawania pomocy.
10.00 – Przerwa kawowa
10.15 – Inkubator przetwórstwa lokalnego (omówienie szczegółowych zasad przyznawania pomocy)
12.00 – Doradztwo indywidualne
13.00 – Zakończenie spotkania

Z uwagi na kwestie organizacyjne prosimy o wcześniejszą rejestrację telefoniczną bądź e-mailową. Zapisy na szkolenie dokonywane są pod numerem tel. 13 471 1820 lub adresem e-mailowym: lgdzielonebieszczady@wp.pl do dnia 26.04.2018 do godz. 15.00.
 
2018-04-18 14:18:03

Komunikat prasowy ARiMR w Lesku dotyczący e-wniosków

Wnioski o dopłaty bezpośrednie za 2018 r. na półmetku

 
Został niespełna miesiąc na złożenie wniosku o przyznanie płatności bezpośrednich za 2018 r. oraz tegorocznych płatności obszarowych finansowanych z budżetu PROW 2014-2020. ARiMR apeluje, by nie czekać z przesłaniem deklaracji do ostatniego dnia naboru.  
Od tego roku rolnicy składają wnioski wyłącznie w formie elektronicznej za pośrednictwem aplikacji eWniosekPlus. Mają na to  czas do 15 maja.
Rolnicy, którzy złożą wnioski po tym terminie, ale nie później niż do 11 czerwca br., będą mieli obniżone należne im płatności o 1 proc. za każdy roboczy dzień opóźnienia. Zmiany do już złożonego wniosku można składać bez żadnych sankcji finansowych do 1 czerwca.   
Rolnicy, którzy nie mają dostępu do internetu mogą skorzystać ze stanowisk komputerowych z dostępem do internetu przygotowanych dla wnioskodawców we wszystkich biurach powiatowych Agencji w całym kraju.
Rolnicy, którzy nie radzą sobie z wypełnieniem e-wniosku o płatności mogą skorzystać z pomocy ekspertów z ośrodków doradztwa rolniczego.
Biura organizują także dni otwarte, by jak najwięcej rolników mogło na miejscu dowiedzieć się, jak wypełnić e-wniosek. Niektóre z biur powiatowych prowadzą także mobilne punkty pomocy technicznej, by w terenie, bliżej gospodarstw rolników służyć im radą, a także sprzętem komputerowym.           
 
2018-04-16 13:05:01

strony:

<- | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ->

Nowe zasady dotyczące cookies W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Polityka Cookies
[zamknij]